EYT’DE YAŞ SINIRI OLMAYACAK
Kamuoyunda EYT olarak bilinen Emeklilikte Yaşa Takılanlar için hükümet nezdinde alınan karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Buna göre kamuoyunda merakla beklenen karar sonucu EYT’de yaş sınırı olmayacağı belirtildi.
eytde-yas-siniri-olmayacak
  • 845
  • 28.12.2022 20:49:05

Cumhurbaşkanı Erdoğan, EYT düzenlemesinin ayrıntılarını açıkladı. Erdoğan, düzenleme kapsamında herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacağını belirterek "Düzenlemeyle yaklaşık 2 miyon 250 bin vatandaşımız daha emekli olma hakkına kavuşuyor" dedi. Erdoğan, çalışmaya devam edenlere sigorta prim teşviki verileceğini açıkladı. İşverenlere destek için kredi imkanı sağlanacak” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Konuyla ilgili olarak şunları söyledi;

Emekli olabilmek için prim ödeme gün sayısı, sigortalılık sayısı ve yaşı tamamlamış olmak gerekiyor. Düzenleme ilk ikisini tamamlamış olup da yaş sebebiyle emeklilik bekleyenleri kapsıyor. Düzenlemeyi mevcut yapıdaki herkes için geçerli kılıyoruz. Her yıl istihdama 1 milyon kişiyi ekleyen ülke olarak sosyal güvenlik sistemimizin aktif pasif dengesini koruyoruz. Düzenlemeyle yaklaşık 2 miyon 250 bin vatandaşımız daha emekli olma hakkına kavuşuyor.  Herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır”

Alınan kara doğrultusunda işverenlerin kıdem tazminatı ödemeleri için KGF destikli bir kredi paketini devreye alınacak. Emekli olup çalışmaya devam edecekler için sosyal sigorta prim teşviki getirildi. Alınan kararla emeklilik sonrası çalışanların çalışmalarını kayıtlı olarak sürdürmelerini sağlanmasının amaçlandığı bildirildi.

Eyt nedir?

8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olanlar EYT'li olarak nitelendiriliyor. Bu tarihte çıkan yasa sonrasında emeklilik için 58'e kadar uzatılan yaş şartı getirilmişti. Yasa öncesinde kadınlar 20 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin prim, erkekler de 25 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin primi doldurduklarında emeklilik hakkı kazanıyorlardı.