Z KUŞAĞI EKONOMİYE, SOSYAL ADALETSİZLİK VE EŞİTSİZLİĞE DAHA DUYARLI
Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, Z Kuşağı olarak adlandırılan genç kitlenin ekonomiye, sosyal adaletsizlik ve eşitsizliğe karşı daha duyarlı olduğunu söyledi.
z-kusagi-ekonomiye-sosyal-adaletsizlik-ve-esitsizlige-daha-duyarli
  • 355
  • 13.05.2022 09:55:29

Ankara Sanayi Odası ile Keçiören Şehit Enes Demir Ortaokulu’nun girişimleri ile hayata geçen ‘Kariyerini Planla, Mutlu Yaşa’ Erasmus projesi kapsamında “Kariyer Günleri” etkinliği gerçekleştirildi.

Keçiören Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleştirilen etkinliğe ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Keçiören İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayhan Işık, ASO Yönetim Kurulu Üyesi Musa Ertunç, ASO 1.OSB Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Tütek , TOBB Ankara İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Başkanı Belma Yılmazyiğit, Keçiören Şehit Enes Demir Ortaokulu Müdürü Mustafa Yiğiter, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Kariyer Günleri etkinliğin açılışında ASO Başkanı Nurettin Özdebir ile Keçiören İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayhan Işık birer konuşma yaptılar. Keçiören İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayhan Işık konuşmasında değişen ve gelişen dünyada 10 sene önceki bir mesleğin 10 sene sonra artık değerinin kalmadığını ve farklı alanlara kaydığını belirtti.

Eğitimdeki en büyük hedeflerinin kendisiyle barışık, özgür düşünebilen ve çağı yakalayabilen nesiller yetiştirmek olduğunu söyleyen Ayık sözlerine şöyle devam etti: “Gençlerin kendilerine ve kendi yapılarına karakterlerine ve becerilerine uygun bir mesleği seçebilmeleri ve bu şekilde kendilerine mutlu bir hayat kurabilmelerini, kurmuş oldukları bu mutlu hayatla birlikte toplumsal mutluluğu yakalayabilmeleri en önemli özellik olarak düşünüyorum. Kendisiyle barışık olan aile içinde bir barışım ortam akabinde toplumda huzurlu bir yaşam şekli oluşacaktır o yüzden meslek seçimi çok önemli. Bu nedenle biz eğitimciler olarak çocuklarımızı sadece bir bilgisayar belleği gibi bir flaş belleği gibi bilgi yüklenecek materyal olarak görmüyoruz. Duyguları ruhları hissiyatları olan kendi karakterlerine uygun meslek seçimlerinde çocuklarımıza rehberlik etme noktasında ciddi çaba sarf ediyoruz” diye konuştu.

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ise ilk defa bir ortaokulda kariyer günleri etkinliğine tanık olduğunu ve bunu önemli bulduğunu söyledi. Özdebir, projede emeği geçen, katkı sağlayan okul yönetimi ve öğretmenler olmak üzere herkesi tebrik ederek, "Sınav stresleri ülkemizde maalesef erken başlıyor ama tüm dünyada öğrenciler bu tür rekabetleri yaşıyorlar. Belki bu rekabeti bu yaşlarda öğrenebilmek, bunun altından kalkabilmek ileriki dönemlerde başarıyı getirecek" dedi.

Öğrencilerin, sorumluluklarının farkında olarak hiç yılmadan mücadele etmelerinin önemine işaret eden Özdebir, "Önünüzde bir LGS sınavı var. Bu sınavda alacağınız sonuçla yapacağınız tercihler henüz hiçbir şeyin sonu ya da başı olmayacak. Çünkü önünüzde daha uzun bir yol var. Sonrasındaki çabalarınızın sizleri hedeflerinize götüreceğine inanıyorum" diye konuştu. Ortaokul döneminde öğrenciler için yapılması gereken en önemli şeylerin başında mesleki beceri testlerinin geldiğini dile getiren Özdebir, ASO'nun lise programları öncesi bu beceri testlerini öğrencilere uyguladıklarını çünkü gençlerin becerilerine göre bir programa yönlendirilmesinin başarıyı ve mutluluğu getirdiğini söyledi.

Özdebir, 2000 yılından sonra doğan Z kuşağının önceki kuşaklardan çok önemli farklılıkları olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Z kuşağını diğer kuşaklardan ayıran en önemli özelliği, dijital yüksek teknolojinin yaygın olarak kullanıldığı bir zaman diliminde dünyaya gelmeleridir. Bilgisayarı ve dijital teknolojiyi çok yoğun kullanan sizler, metinleri konuşmaya, bilgisayarı da okumaya tercih ediyorsunuz. Z kuşağı çevrimiçi iletişim kuruyor, bilgisayarsız veya cep telefonsuz bir hayatı hayal bile edemiyor. İnternetin olmadığı bir dönemi hiç yaşamadınız, ödev yaparken ansiklopedi sayfalarından hiç özet çıkarmadınız. Birbirinizle telefondan konuşmak hatta e-posta göndermek yerine sosyal medyadan emojiler, ikonlar ve görüntülerle konuşan bir jenerasyon oldunuz. Z kuşağı aynı zamanda sosyal olaylara, çevreye, teknolojiye, ekonomiye, sosyal adaletsizlik ve eşitsizliğe daha duyarlıdır. Bu kuşağın tarih boyunca en fazla eğitim almış kuşak olacağı tahmin ediliyor."

Teknolojiyi, interneti, dijital dünyayı bu kadar iyi kullanan günümüz gençlerinin çalışma hayatına başladığında Türkiye ekonomisinde çok şeyin değişeceğinin altını çizen Özdebir, sözlerini şöyle devam etti:

"Sizler detaylarda kaybolmadan ve nokta atışı yapabildiğiniz için çalışacağınız şirketlerin verimlilik düzeyini yükselteceksiniz, şirketlerin başarılı olmasında büyük rol oynayabileceksiniz. Ancak anne, babalarınızdan farklı olarak sizlerin çok daha çabuk vazgeçme huyunuzun olduğunu araştırmalar bize söylüyor. Bu konuda sizlerin azim ve kararlılık ile çalışması gerekiyor. Bu azim sizlere Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ten miras kaldı. En zor şartlar altında dahi ümidini kaybetmeyen bu liderin hikayesi bize her zaman güç vermiştir."

Özdebir, etkinlikte yer alan öğrencilere, bu yıl öğrenim görecekleri liseyi seçmeden önce mutlaka ASO Teknik Kolejini ziyaret etmelerini de önerdi.

Açılış konuşmalarından sonra ASO Yönetim Kurulu Üyesi Musa Ertunç, ASO 1.OSB Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Tütek ve TOBB Ankara İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Başkanı Belma Yılmazyiğit iş dünyasının öğrencilerden beklentilerini anlatan “Kariyer Söyleşileri” etkinliğinde öğrencilere tavsiyelerde bulundu. ASO Yönetim Kurulu Üyesi Musa Ertunç ise konuşmasında 34 yıldır sevdiği işi yaptığını ve her sabah işine mutlu gittiğini söyledi. Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Ertunç, “ İlerde nerede ne iş yapacağınızı hayal edin. Eğer eğitimini aldığınız işi yaparsanız mutlu olursunuz. Eğitimini aldığınız işin sektöründe devam ediyorsanız başarılı olursunuz. Eğitimini aldığınız işi doğru ve başarılı yaparsanız para, mutluluk ve huzur sizi buluyor. Yani para sizler için bir hedef olmasın” dedi. 

TOBB Ankara İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Başkanı Belma Yılmazyiğit de öğrencilerin şimdiki hedeflerinin ileride çok farklı konumlarda olmasını sağlayacağını belirtti. Yılmazyiğit, “Önünüzde uzun bir yolculuk var. Bu yolculuk da hedeflerinizi, becerilerinizi şimdiden belirleyerek alacağız yol, sizleri doğruya götürecektir” dedi.

ASO 1.OSB Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Tütek ise öğrencilere ASO 1.OSB’nin eğitim çalışmaları ve Serdar Plastik hakkında bilgiler verdi.  Tütek, “Ülke olarak bizi hedeflerimize taşıyacak sizlerle gurur duyuyoruz. Çok çalışın zamanınızı verimli kullanın.  Eğitim hayatınızda heves duyduğunuz konulara sarılın. Yabancı dil eğitimini ihmal etmeyin. Donanımlı bireyler olarak kendinizi yetiştirmelisiniz. Çünkü ülkemizin sizlere çok ihtiyacı var. Hepinize başarılar diliyorum" diye konuştu.