ZONGULDAK TSO’DAN UND’YE ZİYARET
Filyos Vadi Projesi kapsamında lojistik merkezi kurulması için çalışmalar yürüten Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND)’yi ziyaret ederek, görüş alışverişinde bulundu.
zonguldak-tsodan-undye-ziyaret
  • 298
  • 07.03.2022 17:53:42

UND İcra Kurulu Başkanı Alper Özel, UND İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Evren Bingöl, Uluslararası Nakliyeciler Derneği Uzman Muhammet Külal Holoğlu, Alfa Shipping CEO’su Tunç Nazikoğlu ve Tedarik Zinciri ve Lojistik Yönetim Danışmanı Atilla Yıldıztekin’in de hazır bulunduğu toplantıda, proje detayları ele alındı. Sektörel çeşitliğin sağlanması ve istihdamın artmasına yönelik olarak Filyos Vadi Projesi dâhilinde bir lojistik merkez kurulmasının doğru bir karar olacağını vurgulayan Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir,“Filyos Vadi Projesi odağında bir Lojistik Merkez kurulması için odamızın önderliğinde, Zonguldak Valiliği ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğinde projenin fizibilite çalışmasını gerçekleştirdik. Bölgenin mevcut durum ve gelişim potansiyelinin analiz edilmesini sağladık. Bu çalışmalar sonucunda Lojistik Merkez için teknik, mali, mekânsal, yönetsel değerlendirmeler yapılarak Lojistik Merkez ihtiyacı ortaya konuldu.” dedi.

UND İcra Kurulu Başkanı Alper Özel ise, Köstence limanı ile Türkiye arasında kurulacak bir Ro-Ro hattının Avrupa yönündeki karayolu taşımacılığında yaşanan geçiş belgesi ve transit kısıtlamalarla ilgili sorunlara önemli bir açılım getirebileceğini açıklarken; UND’nin Türkiye-Romanya arasında RoRo taşımacılığının gelişimini desteklediğini ifade etti. Özel ayrıca, Rusya-Ukrayna savaşı süreci ve sonrasında Türkiye-Rusya ve Orta Asya ticaretinin sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından Rusya ile doğrudan bir Ro-Ro bağlantısının kurulmasının kritik önem kazandığına değindi ve Filyos limanının da bu amaçla değerlendirilebileceğini, bu yönde de çalışmaların yapılmasının faydalı olacağını belirtti.

FİLYOS VADİ PROJESİ

İçerisinde Filyos Limanı, Filyos Endüstri Bölgesi, Filyos Serbest Bölgesi ve Serbest Bölge Gelişme Alanı'nı barındıran Filyos Vadisi Projesi  olarak adlandırılan Türkiye'nin İlk Mega Endüstri Bölgesi’dir. Projeyle, Türkiye’ni dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girebilmek amacıyla sanayinin rekabet gücünün arttırılması, verimliliğinin yükseltilmesi, yüksek katma değerli ve ileri teknoloji ürünlerin üretilmesi için çalışmalar yapılmaktadır. Bu kapsamda üretime ve ticarete yönelik uygun fiziki altyapı ve imkânlar yaratılması hedefleniyor. Türkiye'nin ilk mega endüstri bölgesi olan Filyos Endüstri Bölgesi, güneyindeki Filyos Serbest Bölgesi ve Türkiye'nin en büyük limanlarından biri olan Filyos Limanı da Filyos Yatırım Havzası'nda yer alan ve Türkiye’nin önemle üzerinde durduğu ulusal bir yatırım projesidir. Projeyle birlikte yeni taşımacılık koridorları oluşturulması, İstanbul ve Çanakkale Boğazları'nın trafik yükünün azaltılması, nitelikli üretimin arttırılması, ulusal ve uluslararası taşımacılık ve ticaretin geliştirilmesi planlanmaktadır.

TÜRKİYE'NİN KUZEY KAPISI

Filyos Limanı Türkiye’nin artan dış ticaretini karşılamak ve bölgesel bir aktarma merkezi olmasını sağlamak için planlanmış üç büyük yatırımdan biridir. Türkiye’nin Batı Karadeniz kıyısında, Zonguldak ili sınırları içerisinde yer almaktadır.

ULAŞIM VE TAŞIMACILIK

Denizyolu: Proje kapsamında 25 milyon ton/yıl kapasiteli Filyos Limanı yapılmaktadır. Altyapı inşaatı devam eden limanın yap-işlet-devret modeliyle ihale edilmesi planlanmaktadır. Ayrıca Batı Karadeniz Bölgesi'nde halihazırda 5 farklı liman daha bulunmaktadır. Proje alanının hemen yanından Ankara’dan Zonguldak’a uzanan Irmak-Karabük-Zonguldak Demiryolu geçmektedir. Ayrıca ihale süreçleri devam etmekte olan Adapazarı-Karasu-Ereğli-Bartın Demiryolu Projesi Filyos'u Marmara Bölgesi'ne bağlayacak önemli bir projedir. Havalimanı: Proje bölgesine 5 dk. mesafede uluslararası uçuşların yapılabildiği Zonguldak Havalimanı bulunmaktadır. Proje alanı İstanbul-Ankara otoyoluna 100 km mesafededir.