HATAY SÖZLEŞMELİ TARIM MODELİNİ GELİŞTİRECEK
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, gübre fiyatlarının en az yüzde bin arttığı bir dönemde Hatay’da 10 binden fazla aileyle sözleşmeli tarım yaptıklarını, gelecek yıl bu sayıyı 20 bine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
hatay-sozlesmeli-tarim-modelini-gelistirecek
  • 521
  • 05.04.2022 16:07:53

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, çiftçilerin üretim maliyetini düşürmek ve toprağı korumak hedefiyle üretilen organomineral gübre üretim tesisinde incelemelerde bulundu. Toprak analizlerinden başlamak üzere tarımın geliştirilmesi için birkaç yıldır geniş çaplı bir çalışma yaptıklarını belirten Savaş, hazırlıkların tamamlandığını ve çiftçilere ulaşmanın sevinci içinde olduklarını ifade etti.

HBB 10 BİN AİLE İLE SÖZLEŞMELİ TARIM YAPIYOR, HEDEF 20 BİN AİLE

Gübre fiyatlarının en az yüzde bin arttığı bir dönemde Hatay’da 10 binden fazla aileyle sözleşmeli tarım yaptıklarını belirten Savaş, gelecek yıl bu sayıyı 20 bine çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Proje kapsamında fide ve tohumları çiftçilere ücretsiz verdiklerini, organomineral gübreyi de piyasa fiyatının çok altında, maliyet fiyatına, satacaklarını söyleyen Savaş,  kentteki tüm çiftçilere ulaşmak istediklerini anlattı.

SAVAŞ ARTAN GİRDİ MASRAFLARINA DİKKAT ÇEKTİ

Girdi maliyetlerinin sürekli arttığını söyleyen Savaş; “Doğal gaz maliyetleri bir kez daha arttı. Bu yük çiftçinin üstüne binecek. Biz bunu minimize edip, imkânlarımızı zorlayarak gübreyi ürettiğimiz maliyette çiftçimize satacağız. Elimizdeki kısıtlı imkânlarla bütün çiftçilerimize destek vermek için kaliteli gübreyi ucuza ama peşin satmak zorundayız” dedi.

GÜBREMİZDE TOPRAĞIN İHTİYACI OLAN MADDELERE YER VERİYORUZ

DAP ve ÜRE gübrelerinin toprağı kurutup çoraklaştırdığını bunun için leonardit ve hümik asiti gübre tercih ettiklerini kaydeden Savaş, “Gübremizde toprağın ihtiyacı olan maddelere yer veriyoruz. Bundan sonra çoraklaşan topraklarımız tıpkı eskisi gibi yumuşacık olacak. Böylelikle ürünlerimiz doğal bir şekilde yetişip verimi artacak. Eğer bu maddeler gübrede yer almaz ve çiftçimiz bu gübreyi toprağına serpemezse biz de tadı tuzu olmayan salatalık, patlıcan ve buğday tüketmek zorunda kalırız” dedi.

“TARIMDA KENDİ KENDİMİZE YETMEMİZ GEREKLİ”

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın kıtlık endişesi yarattığını sözlerine ekleyen Savaş, “Bu nedenle Türkiye artık bir karış toprağını bile boş bırakmayacak bir pozisyonda olması lazım. Çünkü kendi kendimize yetmemiz gerekli. Gelecek nesillere refah seviyesi yüksek ülke bırakmamız lazım. Ülkemiz plan ve programını çok iyi yapar, köylüsüne gerekli eğitim ve destek verir, tarımı çok iyi değerlendirirse dünyadaki en gelişmiş 10 ülke arasına gireriz. Teknolojide endüstri 5.0’a ulaşmamız çok kolay olmayacak ama tarımda çok başarılı olabiliriz” açıklamalarında bulundu.

“BİRBİRİMİZE SARILACAĞIZ, ÇİFTÇİMİZİ KALKINDIRACAĞIZ”

Savaş tesiste üretilen gübreyi yakından inceleyerek, üretildikten sonra granül halde 24 saat bekleyen ve daha sonra paketlenen gübreyi kullanacak çiftçilerin çok şanslı olduğunu belirtti. Savaş, “Hatay’ın birlik ve beraberlik ruhunu hep birlikte canlandıracağız. Küllerimizden tekrar doğacağız. Birbirimize sarılacağız, çiftçimizi kalkındıracağız” diye konuştu.

Çiftçilere ulaştıracakları gübrenin nihayet Tarım Bakanlığı’ndan da onay aldığını anlatan Savaş, paketleme yapılırken işçilere de yardım etti. Savaş, “ İnanıyorum ki bu ürünlerimiz çiftçiye destek olacak, toprağa nefes aldıracak ve ürünlerimize bereket kazandıracak. Cevri Bey ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.