ŞANLIURFA’DA ARILAR İÇİN FESTİVAL DÜZENLENDİ
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, bölgede arıcılığın geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla bu yıl ilk kez düzenlenen ‘’Arıların Badem Çiçekleri ile Dansı’’ isimli festival, renkli görüntülere sahne oldu.
sanliurfada-arilar-icin-festival-duzenlendi
  • 449
  • 30.03.2022 13:13:55

Bereketli tarım topraklarıyla tarımın başkenti olarak bilinen Şanlıurfa’da havaların ısınmasıyla birlikte badem ağaçları çiçek açmaya başladı. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi e Karaköprü ilçesine bağlı İlhan Mahallesinde arlar ve badem çiçeklerinin buluşturulduğu festival düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi Tarım Hizmetleri Daire Başkanlığı ve Arıcılar Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği ‘’Arıların Badem Çiçekleri ile Dansı’’ adlı festivale Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün yanı sıra paydaş kurumların temsilcileri ve protokol üyeleri katıldı.Festival alanında bulunan kovanlardaki binlerce bal arısı görevliler tarafından kovalarından salınarak çiçek açan badem ağaçlarıyla buluşturuldu.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, "Einstein'ın, 'Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır, arı olmazsa döllenme, bitki, hayvan ve insan olmaz' sözünü hatırlatarak, arıların hayat döngüsündeki önemine dikkat çekti. Başkan Beyazgül; “Arıları korumak için doğayı korumak gerekiyor. Doğayı korumak için ise doğaya karşı hassasiyetimizi korumamız gerekmektedir. Dünya’nın en önemli konularından biri iklim değişikliği konusudur. İklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarını bugün de görmekteyiz. Doğanın bizlere sunduğu imkânları hor kullanmayarak çok temiz su kaynaklarının, canlıların yaşamları için çok dikkatli olmak zorundayız. Badem yetiştirmek istiyorsak arıları, arıları korumak için ise doğayı korumak gerekir. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi olarak da bu konuda çiftçilerimize desteklerimizi her anlamda sürdürmeye devam edeceğiz.” diye konuştu.

GAP İdaresi Başkanvekili Mehmet Açıkgöz ise gerçekleştirilen festivalin verimliliği ve kaliteyi artırma adına önemli bir farkındalık çalışması olduğunu belirterek, emeği geçen herkese teşekkür etti. Şanlıurfa’nın bal merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğinin altını çizen Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Halil Peltek, “Şehrimizin bal üretiminde ülkemizin parlayan yıldızı olacağına inanıyorum” dedi.

Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Çakmaklı, Şanlıurfa’nın badem üretimi açısından Türkiye’de 5. Sırada olduğunu aktardı. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı destekleme Kurumu (TKDK) Şanlıurfa İl Koordinatörü Sabri Yetim, Şanlıurfa’da arıcılık dışında birçok projeyi desteklediklerini belirterek şu ana kadar 551 projenin tamamlandığını ifade etti. Harran Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim. Üyesi Prof. Dr. Bekir Erol Ak, Arı olmadan badem olmaz. Tozlanmayı sağlayan vektör olarak arının bulunması şarttır diyerek bitkiler için arının önemli olduğunu belirtti. Harran Üniversitesi Zeoteknik Bölümü Öğretim Üyesi Muhammed Yaşar Dörtbudak ise, arıların çalışmaları sırasında ortaya çıkan bal, arı sütü, propolis, polen gibi maddelerin oldukça faydalı olduğunu söyledi. Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, Ülke tarımında önemli bir yere sahip olan Şanlıurfa’da çiftçilerle arıcıları aynı çatı altında buluşturmak gerektiğini ifade etti. 51 bin dekarlık alan ile Türkiye’nin 3’ncü büyük arazisine sahip olan Şanlıurfa, 7,2 bin tonluk badem üretimi ile 5. Sırada yer alıyor. Türkiye’nin bal üretiminde ise Şanlıurfa 12. sırada yer alıyor ve 130 bin kovan ile yaklaşık 2 bin ton bal üretimi yapılıyor.