ÖZDEBİR: “MAKİNE SEKTÖRÜNDE YERLİ FİRMALARIN DESTEKLENMESİ LAZIM”
Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye'nin teknoloji ve cari açığı olduğunu belirterek, teknolojik açığın kapatılarak cari açığın da kapanabileceğini, bunun da yerli makine üreticilerinin desteklenerek sağlanabileceğini söyledi.
ozdebir-makine-sektorunde-yerli-firmalarin-desteklenmesi-lazim
  • 701
  • 21.09.2022 10:55:59

Ankara Sanayi Odası ve Ankara Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü işbirliğiyle, OSTİM İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi (İŞİM) destekleriyle düzenlenen Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulu (SANTEK) İş ve İnşaat Makineleri Sektörü Değerlendirme toplantısı Ostim Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, Ankara Vali Yardımcısı Cihangir Güler, OSTİM Başkanı Orhan Aydın, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Muhammed Polat, bakanlıkların üst düzey bürokratları ve İŞİM Kümelenmesi üye firmaları katıldı.

Toplantının açılışında konuşan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye'nin teknoloji ve cari açığı olduğunu, teknoloji açık kapatılırsa cari açığın da kapanabileceğini belirtti.

Özdebir, daha çok ve daha yüksek katma değerli ürün üretip daha fazla ihracat yaparak Türkiye'nin ekonomik bağımsızlığını kazanabilmesini amaçladıklarını dile getirerek, "Ekonomik bağımsızlık, tıpkı Kurtuluş Savaşı gibi, hep birlikte el birliğiyle üzerinde çalışmamız, düşünmemiz ve çaba sarf etmemiz fedakarlıklar yapmamız gereken bir savaş. Bütün amacımız daha çok üretip daha yüksek katma değerli ürünler üretip daha fazla ihracat yaparak Türkiye'nin her yıl cari açık verip başkalarının tasarruflarına muhtaç olmayacak, şekilde ekonomik bağımsızlığını kazanabilmesidir." dedi.

Özdebir, referans eksikliğinden dolayı, belediyelerin ve diğer kamu kuruluşlarının yabancı markalı ürünleri satın almayı tercih edebildiklerine dikkati çekerek, "Halbuki onların Türkiye'de tercih etmedikleri bir çok ürün, dünyada birçok ülkedeki pazar liderlikleri olmalarına rağmen, maalesef Türkiye'de yeteri kadar tanınamıyor. Bazılarının dünya pazarında kendi adlarında almış olduğu pay Türkiye'nin dünya pazarından almış olduğu payın üstünde. Bu anlamda yerli firmalarımızı ve ürünlerimizi mutlaka desteklememiz lazım " diye konuştu.

Türkiye’nin özellikle son yirmi yıl içerisinde belli bir eşiği aştığını ifade eden Özdebir sözlerine şöyle devam etti: “Bundan sonraki işimiz daha kolay. Firmalarımız artık öz güvenlerini kazanmaya başladı. Artık ‘en iyisini yabancılar yapar’ kompleksinden kurtulmaya başladık. Gerek savunma sanayi, gerek İHA'larımız ve en başta Sayın Cumhurbaşkanımızın sağlam durması bize bu özgüveni   kazandırdı. Ben ümit ediyorum ki önümüzdeki üç beş yıl içerisinde bu manzara çok daha değişecek. Bizim bunu iyi anlatabilmemiz lazım. Bu ekonomik bağımsızlık savaşında tek vücut olmamız gerekir” diye konuştu.

Özdebir ayrıca konuşmasının sonunda Türkiye’nin cari açık gibi büyük bir sorunu varken Devlet Malzeme Ofisi’nin ithal ürün satmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Yardımcısı Hasan Büyükdede ise küresel pazarlardaki rekabetin üretimde daha verimli olmayı zorunlu kıldığını belirterek, kamu ve özel sektör ile üniversitelerin teknoloji geliştirmede iş birliği yapmaları gerektiğini söyledi. Ankara'nın sanayi kümelenmesinde öncü olduğuna dikkati çeken Büyükdede, Türkiye'nin, sanayi alanında, gelişmiş ülkelerle arasındaki farkı kapatmak için gayret ettiğini ifade etti.

OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın da özel sektör, kamu ve üniversitelerin bir araya gelmesinin teknoloji geliştirmedeki rolüne değinerek, "Buna duyarlı çok kamu kurumuz var. Bu etkinlikte de ortaya çıkıyor. Katkı veren kurumlara teşekkür ederim." ifadesini kullandı.

Açılış konuşmalarından sonra “İş Makineleri Sektörü Yerli Malı Kullanımı" ve "Sektörün Gelecek Vizyonu ve Finans Çözümü" konulu iki panel düzenlendi.