- 3358
- 24.10.2022 08:43:14
Elif Boyner'in ev sahipliğinde, Pernod Ricard Türkiye ve Bosch Ev Aletleri sponsorluğunda gerçekleştirilen davete Ümit-Cem Boyner, Ayşe Boyner, Bilgün Sazak Dereli, Ece Sükan, Gonca Vuslateri, Müge Boz-Caner Erdeniz, Tansa-Can Ekşioğlu, Önder Öztarhan, Aslı Pasinli, Levent Erden, Alihan Aloğlu, Rachel-Sami Kiresepi, Alp Ekşioğlu, Deniz Marşan, Ezgi Mola, Ayşe Tolga gibi isimler katıldı. Sürdürülebilir lezzetlerle düzenlenen açılış gecesine, Pernod Ricard Türkiye’nin, sürdürülebilir bar alanları oluşturmayı hedeflediği ve geleceğin bar dünyasını şekillendiren “The Bar World of Tomorrow” projesi ile birlikte markanın sıfır atık prensibiyle oluşturduğu “Original By Nature” projesi eşlik etti. Bosch Ev Aletleri’nin Vertical’daki ‘Bosch Sürdürülebilir Yaşam Alanı’nda geri dönüştürülen lezzet ve bakım ürünlerini davetliler deneyimlerken, Vertical tarafından Boyner iş birliğiyle gıda atıklarını dönüştürerek elde edilen hayvan mamaları davetliler adına barınaklara bağışlandı.
Yeme-içme, konser, etkinlik ve eğitim ile dolu bir yaşam alanı olarak hizmet vermeye başlayan Vertical, Elif Boyner’in öncülüğünde “Şehirde de sürdürülebilir hayatlar mümkün” mottosuyla ilham veren detaylarıyla dikkat çekiyor. Minimum karbon ayak izi, minimum atık ve üretildiği yerde tüketimin mümkün olduğu sürdürülebilir bir yaşam alanı oluşturmayı amaçlayarak hayata geçiren Vertical, keyifli ve duyarlı bir buluşma noktası olarak kapılarını açıyor. Topraksız ve dikey tarım uygulamasının çevre dostu yanlarını göz önünde bulundurarak açılan Vertical, sürdürülebilir yaşamanın şehir hayatında da mümkün olduğunu misafirlerine bir deneyim sunarak yaşatmayı hedefliyor.
Karbon ayak izini yüzde 96 azaltan dikey tarım
Dikey tarımın karbon ayak izini yüzde 96 oranında azaltan ve geleneksel tarıma göre 300 kat su tasarrufu sağlamasından ilham alarak bir ilke imza atan Vertical, dikey tarım ile üretildiği yerde tüketim sayesinde sıfır atık, sıfır karbon ayak izi, topraksız tarım sayesinde de kimyasal içermeyen temiz mahsuller sunuyor. Vertical’ın kurucusu Elif Boyner, dünyada bu alanda 360 derece düşünülmüş ilk projeye imza atmanın da heyecanıyla “Vertical’ın dünyada örneği yok. Tabii ki benzer güzel şeyler var ama Vertical, Türkiye’den dünyaya açılan 360 derece düşünülmüş ilk sürdürülebilirlik projesi olma özelliği taşıyor. Son yıllarda dünyada ve Türkiye’de örnekleri artan topraksız tarım metoduyla daha az su ve gübre kullanılarak yüksek verim ve kalitede ürün alınırken, dikey tarım uygulaması da enerji maliyetini yüzde 40 oranında azaltıyor.
Pandemiyle beraber birçok şehirli ‘Şehir sürdürülebilir değil, köye veya kasabaya taşınacağım’ şeklinde romantik hayallerle şehri terk etmeye başladı. Sonra insanlar ya geri döndü ya da süpermarkete gitmeye devam ettiler, çünkü adaptasyonları zorlaştı. Bu noktada ‘Şehirler kötü değil, biz ne kadar güzelleştirirsek o kadar güzel olur’ düşüncesiyle, Vertical projemizi hayata geçirmeye karar verdik. En önemli hedeflerimizden biri, atığı geri-ileri dönüştürmek değil, sıfır atığa doğru adım atmak. Bu hedefimizle tüm sektöre öncülük etmek istiyoruz. Bu projeyle dünyaya kazandıracaklarımızın yanı sıra, yeme-içme sektörüne kazandıracaklarımız da bizim için çok kıymetli. Bundan sonraki hedefimiz yeme-içme sektörüyle kol kola çalışıp, mutfaklara Vertical sertifikası vermek ve sektörü sürdürülebilirlik konusunda teşvik etmek” dedi.
Yağmur hasadıyla bahçe sulanıyor, kahve posası mantar gübresine dönüşüyor
100 metrekarelik alana kurulan Vertical, dikey tarladaki üretimle Circle by vertical isimli kendi restoranının yanı sıra içerisinde yer alan diğer restoranlara da fesleğen, semizotu, roka gibi yeşillikleri temin ediyor. Ayrıca tarım alanı içerisinde mantar üretimi de yapılırken, restoranlarda mantar odaklı özel bir menü sunuluyor. Restoran ekipleri ve müşterilerden kalan tüm gıda atıklarını özel kompost makinesi sayesinde değerlendiren Vertical, Boyner işbirliğiyle kompostları 24 saat içerisinde kedi ve köpek mamasına dönüştürüyor ve hayvan barınaklarına bağışlıyor. Günümüzde bir restorandan çıkan gıda atığının yüzde 16 civarında olmasından hareketle Vertical, gıda atıklarını minimuma düşürmek üzere değerlendiriyor. Yeşillik saplarını gazpacho, atık yağlardan sabun, kahve posası mantar gübresine, muz kabuklarını ise vegan bacon’a dönüştürmek için çalışırken, bir yandan da birlikte yola çıktıkları tüm markalardan “sıfır plastik” taahhüdü talep ediyor.
Tamamen yeşil enerjinin kullanıldığı Vertical’da yağmur hasadı suyu kullanılıyor. Yağmur hasadı suyu ise bahçe ve tuvalet temizliğinde kullanılıyor. Misafirlerinin sağlığını da düşünerek içme sularının alkali şekilde servis edilen Vertical’da sürdürülebilirlik mottosu genelinde lezzetli yemekler ve keyifli içeceklerin yanı sıra konuklara ilham verici ve dopdolu programlar da sunuluyor. Vertical’ın içerisinde İtalyan pizzacı Nappo, vegan fastfood Jupz, Markus to Go, Ken Sushi ve her güne farklı bir konsept sunan Elektrolux Proffesional pop-up mutfağı yer alıyor.