SAMSUN’DA TOPLU ULAŞIMA ŞARJLI ÇÖZÜM
Samsun Büyükşehir Belediyesi, çevreci ve yenilenebilir enerji kaynakları ile çalışan toplu taşıma araçlarını hizmete alarak, enerji maliyetlerini düşürüp, verimliliği artırmak istiyor.
samsunda-toplu-ulasima-sarjli-cozum
  • 379
  • 03.04.2022 14:12:39

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan hızlı şarj sistemine sahip lityum pilli elektrikli otobüslerin toplu ulaşımda kullanılacağını söyledi. İlk olarak Havalimanı ile Atakum ilçesi Taflan mevki arasında 47.5 kilometrelik hat boyunca çalışacak elektrikli otobüslerin, ilerleyen dönemlerde diğer hatlarda da hizmet vermeye başlayacağını kaydeden Demir;

“Samsun’da toplu taşıma hizmetlerinde fosil yakıtlı taşıma araçlarının yerine yenilenebilir enerji kaynakları ile çalışan araçları kademeli olarak devreye alacağız. Türkiye’de ilk olarak hızlı şarj özelliğine sahip elektrikli otobüslerin Çarşamba Havalimanı ile Atakum ilçesi Taflan mevki arasındaki 47.5 kilometrelik güzergahta hizmet vermesi için çalışmalarımız tamamlanmış durumda. Bu kapsamda, güzergah analizleri, sürücü davranışları, durak indi-bindi analizleri dikkate alınarak planlanan Atakum-Taflan ile İlçe Transfer Merkezi- Çarşamba Havalimanı arasında birinci etapta 20 adet 12 metrelik elektrikli otobüsler hizmet vermeye başlayacak.” dedi.

Başkan Demir, Türkiye’de ilk uygulama olma özelliğine sahip olacak Yenilenebilir Enerji Sistemleri ile çalışan Ultra Hızlı Şarj olabilen elektrikli otobüslerin kentin yenilenebilir enerji ile çalışan lastik tekerlekli toplu taşıma araçlarına dönüşümü için önemli bir adım olduğunu ifade etti.

FARKINDALIK OLUŞTURACAK

Elektrikli araçların düşük emisyon değerlerine sahip olmasının hava kirliliğinin azalmasına katkı sağlayacağına vurgu yapan Başkan Demir, “Bu sistemin hayata geçirilmesi ile beraber ortalama 200 bin kg karbon salınımının engellenmesi amaçlanmaktadır. Yenilenebilir enerjiyi kullanabilen elektrikli otobüslerin toplu ulaşım sisteminde kullanılması enerji verimliliğini artırmasının yanı sıra sessiz olduğu için de kentlerdeki gürültü kirliliğini azaltacaktır. Ayrıca elektrikli araçların kullanımının yoğun trafiğin yaşandığı büyükşehirlerde, yenilikçi bir yaklaşım sergilenmesi ve ulaşımda sürdürülebilirlik konsepti ekseninde yerel yönetimler başta olmak üzere farkındalık oluşturulması bakımından da önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.

6 ŞARJ İSTASYONUNDAN 3’Ü KURULDU

Proje kapsamında toplam 6 adet 450 KW’lık şarj istasyonu kurulacak. Elektrikli otobüslerin alternatif hatlarda da hizmet verebileceği öngörülerek Taflan, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, İlçe Transfer Merkezi, Otogar, Canik Soğuksu ve Çarşamba Havalimanı mevkilerinde üç adet, enerji temini ve yedek güç ünitesi yapımı tamamlandı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, İlçe Transfer Merkezi ve Otogar mevkiindeki enerji temini ve yedek güç ünitesi yapımı da devam ediyor.